Pihla-koiran tarina

Suhde lemmikkeihin alkoi lapsuudesta

Meillä oli kotona maaseudulla aina paljon eläimiä – kissat ja koirat ovat olleet osa elämääni joten aikuisenakin kaipasin viereeni karvaista ystävää. Pihla-cockerspanieli tuli elämääni hieman epätyypillisesti; hän oli jo 3,5 vuotias. Pihla asui mukavassa perheessä nuoruusvuotensa, mutta kovan eroahdistuksen takia omistajien normaalitkin työpäivät olivat liian pitkiä aikoja Pihlalle. Itse olin jo eläkkeellä, joten tämän tutun omistajaperheen kanssa aloimme pohtia ideaa Pihlan siirtymisestä minulle. Pihla kävi luonani ”koekäynnillä” ja löysimmekin yhteyden välittömästi. Entinen omistaja sanoikin jälkeenpäin, että Pihlan siirtyminen minulle oli ehdottomasti oikea päätös. Pihla sopeutui luokseni nopeasti ja eroahdistuskin helpottui, sillä hänen ei tarvinnut olla pitkiä aikoja yksin.

Pihlan elämä

Osuimme Pihlan kanssa Turun Martissa, hän rakasti vettä ja nautti paljon Aurajoen rannoilla kävelemisestä. Hän oli myös vakiokasvo jokilaivojen kahvipöydissä kauniilla kesäsäillä. Tonttumäen koirapuisto oli myös lähellä sydäntämme – kaikista hienoimmat hetket koettiin kuitenkin kotikonnuillani Mynämäessä. Korvensuu oli Pihlan ja minun lempipaikka – luonnonläheisyys ja vapaus olivat tärkeitä meille molemmille.

Pihla oli persoonana iloinen, mutta ei kovin vilkas. Hän oli haistelijatyyppiä, aina utelias mutta kiltti. Pihla kiinnostui ihmisistä ja rakasti uimista sekä noutamista. Myös ruoka oli lähellä hänen sydäntään, joskus vähän liiankin innokkaasti sai ojentaa häntä pois nuuskimasta vieraiden ruokapöytiä – nyt näitä hetkiä muistelee lämmöllä. Pihla oli jälkivalio, mutta emme kilpailleet, elimme yhdessä ns. ”normaalia elämää.”

Pihlan vanhuus

Pihla saateltiin viimeiseen matkaan lokakuussa 2017, hän olisi täyttänyt 13 vuotta marraskuussa. Pihla sairastui vuotta aiemmin maksatautiin, mutta saimme lääkäreiltä hyvät hoito-ohjeet sen hallitsemiseen ja Pihla elikin sairauden kanssa aika normaalia elämää. Yhtenä päivänä raja tuli kuitenkin vastaan.

Olimme Pihlan kanssa kuin paita ja peppu – sinä päivänä huomasin hänessä selkeän muutoksen, jota en voinut ohittaa. Pihla oli todella väsynyt ja verkkainen ja näin, ettei hänen ollut hyvä olla.

Muistin, että minun aiemmin maalla asuessani meillä kävi eläinlääkäri toimittamassa lemmikin eutanasian kotona, joten halusin Pihlalle samaa. Minusta se tuntui parhaalta vaihtoehdolta sekä itselle että Pihlalle. Pihla oli joutunut käymään maksasairauden takia paljon lääkärissä, enkä halunnut viedä häntä enää klinikalle viimeisiksi hetkikseen.

Lähdin hakemaan netistä eläinlääkäreitä, jotka tekisivät kotikäynnin ja löysin Jutta Ahtiaisen. Tutkin myös samalla Pihlan tuhkausta eutanasian jälkeen ja törmäsin Tähtipölyn sivustoon. Eläinlääkäri tulikin jo samana iltana soitosta, sillä Pihlan tila oli heikkenemään päin. Luokseni oli saapunut perhettä ja ystävä, Pihla sai lähteä luotamme kotonaan oman vilttinsä päällä omassa kodissa läheisten ympäröimänä. Tilanne oli kaunis ja herkistävä, mutta tietysti surullinen. Seuraavana päivänä tyttäreni mies vei Pihlan Tähtipölyn toimistolle. Myöhemmin noudin Pihlan tuhkat Tähtipölyn tunnelmallisesta muistohuoneesta kauniissa valkoisessa rasiassa. Vietin hetken huoneessa, jossa oli kukkia ja kynttilä. Kaikki hoitui Pihlaa ja minua kunnioittaen – arvostin sitä, että Pihlan viimeiset hetket saivat olla rauhallisia ja kauniita.

Aika tekee tehtävänsä

Pihlan lähtemisestä on nyt kulunut aikaa ja tällä hetkellä päällimmäisenä on valtava kiitollisuuden tunne niistä ihanista vuosista, joita vietimme yhdessä. Toki joskus tulee heikkoja hetkiä, kun saapuu yksin tyhjään kotiin – mutta yritän muistella sitä, että Pihla eli pitkän elämän. Näin jälkikäteen pohdin, että eutanasiapäätös tehtiin nopeasti, mutta juuri oikeaan aikaan. Koiran hyvinvointi tulee asettaa etusijalle oman ikävän sijasta. Kun lumet sulavat ja kevätaurinko alkaa lämmittää, menemme ripottelemaan Pihlan tuhkat Mynämäelle lempipaikkaamme Korvensuun metsiin.

Olen kiitollinen sekä eläinlääkärille että Tähtipölylle palvelusta, joka kunnioitti eläintä ja ihmistä ja joiden ansiosta sain kauniin muiston Pihlan lähdöstä.

Lämpimin muistoin,

Leena,
Turku

Lue Pihlan muistokirjoituksen >>

Tutustu Eläinlääkäri Jutta Ahtiaiseen >>
Tutustu Tähtipölyn palveluihin >>