Katso 9 kohtaa, joilla varautua lemmikin talvihautaukseen

Syksyn saapuminen ja talven tulo mietityttää joskus lemmikinomistajia. Kun oman lemmikin kunto on heikentynyt pikkuhiljaa, alkaa arveluttamaan. Oma toiveesi olisi, että voisit haudata hänet sukutilallesi, kuten olet aiemmatkin lemmikkisi sinne laskenut lepoon. Edellisillä kerroilla on ollut onnea, vuodenaika on ollut juuri sopiva lemmikin hautaan laskemiseen. Tässä kirjoituksessa saat nyt 9 kohtaa neuvoja, miten voit toimia, jos lemmikkisi nukkuu pois talviaikana.

Selviääkö lemmikki talven yli?

Harmiksesi olet huomannut lemmikkisi terveydentilassa muutoksia. Muutokset voivat olla vanhuuteen liittyviä seikkoja tai sairauden etenemisen muutoksia. Monesti ajatellaan talviajan rajoittavan lemmikin hautaamista, mutta asia ei välttämättä ole niin. Mikäli haluat lemmiksi saattaa ilman tuhkausta hautaan talviaikana (aikana, jolloin siis routa on maassa), sinun täytyy pystyä ennakoimaan tilannetta järjestelemällä muutama asia valmiiksi. Näin mahdollistat toivomasi lemmikin talvihautauksen.

Useassa kaupungin ylläpitämässä eläinten hautausmaassa on valmius talvihautaukseen. Esimerkkinä Vaasan pieneläinten hautausmaa; syksyllä hautausmaan hoitaja avaa useita hautapaikkoja valmiiksi talven ajaksi. Lemmikinomistajat voivat kysellä tilanteen mukaan hautapaikkaa ja ostaa paikan heti kun tilanne vaatii. Hautapaikan saattaa saada myös varattua etukäteen.

Mikäli haluat varautua talvesta huolimatta hautausmahdollisuuteen, voit valmistella asiaa itse seuraavasti:

1. Mieti miten lasket lemmikkisi hautaan. Aiotko hankkia hänelle arkun vai käytätkö mieluummin käärinliinaa.

2. Katso valmiiksi hautapaikka ja arvioi soveltuuko suunnittelemasi paikka lemmikin hautaukseen säännösten mukaisesti.

3. Avaa hautapaikka valmiiksi. Tiedät tässä vaiheessa arkun mitat ja lemmikkisi koon, jos käytät käärinliinaa. Tee kuitenkin hivenen reilumpi kuoppa varmuudeksi. Tämä siksi, ettei aina tiedä, jos lemmikin paino muuttuu tai millaiseen asentoon saat lemmikin käärittyä liinaan.

4. Muista, että lemmikin hautarauha on taattu, kun arkun päälle jää puoli metriä täyttötilaa.

5. Peitä avattu hautapaikka, jotta se pysyy auki esim. lumesta. Valitse haudan peittämiseen kova materiaali. Kattopellin pala, vesivaneri tms. sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Kantta ei kannata laittaa liian tiiviisti maata vasten, jotta saat kannen ylös talvella. Aseta painoksi jotain, että kansi pysyy paikoillaan, tähän käy ihan vaikka luonnon kivet. Näin estät esimerkiksi tuulen viemästä kannen mennessään. Kova kansi on myös turvallisempi, jottei kukaan loukkaannu tipahtaessaan tai kompastuessa kuoppaan. Pressu ei sovellu kanneksi mm. siksi, koska joku voi loukkaantua tipahtaessaan koloon. Pressu myöskin kerää vettä ja saattaa vedenpainosta valua haudan pohjalle.

6. Merkkaa hautapaikka, jotta löydät sen vaikka lunta olisikin tullut maahan useamman sentin verran. Tähän soveltuu ‘aurakeppien’ tyyppiset pitkät oksat. Pystyt oksat varoittavat myös, jos hauta on alueella, jossa saattaa muitakin henkilöitä kävellä.

7. Varaa sepeliä tarvittava määrä haudan vierelle. Sopivan määrän sepelille voit laskea seuraavasti: kuopan korkeus x leveys x syvyys. Sepeliä hankitaan siksi,ettei kaivamasi maa välttämättä ole käytettävissäsi talvipakkasilla. Talvella kostea maamateriaali jäätyy kovaksi, ja sitä on mahdotonta lapioida hautaan takaisin.

8. Hanki pressu, jolla suojaat sepelin. Näin varmistat sepelin olevan hyvin käytettävissä talvella. Työtäsi helpottaa myös pressu sepelikuorman alla. Silloin saat viimeisetkin sepelilohkareet kumottua hautaan. Laita pressun reunoihin laudanpätkät ja niiden päälle painot, isot kivet soveltuvat jälleen hyvin. Laudat pitävät pressun paikoillaan tiiviisti suojaten sepeliä säältä ja tuulelta. 9 | Mikäli mahdollista voit välillä käydä tarkistamassa, onko hautasuoja ja pressu pysyneet paikoillaan. Jos olet laittanut painot tarkasti haudan ja sepelin päälle, ei ole huolta sen suhteen.

Kevään saapuessa

Kevään tullen voit vielä viimeistellä rakkaan lemmikkisi muistopaikan kauniiksi. Talven aikana sepeli painuu alas ja voit lisätä haudalle multaa, hiekkaa tai haudasta kaivetun maan kauniiksi keoksi haudan päälle. Sepeliä voi ottaa pois jos kuoppaan haluaa kasvamaan esimerkiksi jotain pensasta tms. Voit muokata muistopaikan juuri sellaiseksi kuin itse haluat.

Nyt on vielä syksy edessä, jolloin on mahdollista valmistautua talveen. Näillä valmisteluilla saat itsellesi rauhan. Sinun ei tarvitse hätäillä, jos talvenaikana tapahtuu hetki, jolloin on välttämätöntä tehdä päätös luopumisesta. Pystyt toimimaan kuten olet toivonut ja tiedät ilmoittaa eläinlääkärillä asioidessa miten olet asiat suunnitellut valmiiksi.

Jos iloksesi ylitätte talven ajan, valmistelemasi hautapaikka on sinulla jo valmiina, oli sitten mikä vuoden aika tahansa.

Varaa sepelikasa haudan lähelle, laita prussu sepelin suojaksi. Kivet auttavat ettei tuuli vie pressua mennessään myrskysäässä.

Tutustu muistotuotteisiin verkkokaupassa.