Miten valmistautua rakkaasta kissasta luopumiseen
Monet lemmikin omistajat ja karvaisen kaverin jo menettäneet tietävät, että lemmikin menetys on elämää mullistava asia, joka ei kuitenkaan/valitettavasti aina saa arvoistaan hienotunteisuutta. Luopumisen ajankohta ja siihen liittyvät päätökset tulevat liian nopeasti ja päin kasvoja. Voimme kuitenkin kissan omistajina vaikuttaa suureen osaan luopumisprosessissa tapahtuviin seikkoihin. Käymme tässä artikkelissa asiaan liittyviä huomioita tarkemmin läpi.
Vastuusi kissaa hankkiessasi
Jokainen meistä on tutustunut kissaa hankkiessaan asioihin, joihin me lemmikin omistajina sitoudumme. Lyhyesti sanottuna, sinulla on vastuu kissan terveydestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Asia ei aina ole niin yksinkertainen, kun lemmikin hyvinvointi horjuu ja mielessä on pelko, että rakasta kehrääjää ei olekaan aina vierelläsi.
Missään ei juurikaan kerrota asioista, joita koet tai miten toimia, kun joudut tekemään päätöksen kissasi elämästä. Kissan elinkaari on omaamme lyhyempi, joten meille kuuluu vastuu miettiä, miten viimeiset hetket voisi järjestellä, ajatellen omaa rakasta kissaamme ja myös omaa jaksamistamme.
Suojeletko omia tunteitasi
On ikävä ajatella asiaa tai hyväksyä se, että on luovuttava rakkaasta lemmikistä. Tätä on kuitenkin hyvä miettiä jo etukäteen, kun tunteet eivät ole hetkessä mukana niin voimakkaasti. Tärkeää on myös tietää miten voi käsitellä omia tunteitaan, kun surumyrsky leviää kehoomme. Monia meistä kuitenkin helpottaa tieto. Se saattaa useaa lemmikin omistajaa aluksi myös ahdistaa, mutta loppujen lopuksi on hyvä ottaa aina ennakkoon esille seikat, mitä voi sattua kissallesi yllättäen ja miten silloin haluat toimia.
Kissani lähtö tuli yllättäen. Hänellä oli todettu sairaus, olimme usein eläinlääkärillä. Kotona hän käyttäytyi vetäytyen rauhaan eikä tahtonut paljoa syödä.
Työssäni keskustelen asiakkaiden kanssa, joiden lemmikki on menehtynyt. Todetaan kissan kuoleman tulleen yllätyksenä. Kuitenkin samassa kertomuksessa kuulen kissan huononneesta voinnista, joten tilanteesta on kyllä oltu tietoisia. Olen työni pohjalta sitä mieltä, että suljemme silmämme säästääksemme itseämme tulevasta surusta ja ikävästä.
Turvallisuuden tunteen saattaa myös synnyttää tämän päivän eläinlääketiede, monia vaivoja ja sairauksia voidaan hoitaa pidentäen kissan elinaikaa. Näin saatamme tuudittautua mielikuviin, että lääketiede pystyy parantamaan lähes kaiken. On helppoa ajatella näin, koska rakastamme kissaamme yli kaiken.
Hyväksy tunteesi
Kissan luopumisen syyt voivat olla hyvin erilaisia. Pääasiassa luopumisen syy on kissan huono terveydellinen tila ja vanhuus. Luopuminen ja sen herättämät tunteet sinussa ovat erilaisia, riippuen miten kissasi on käyttäytynyt viimeiset ajat kanssasi.
Kissani lipui pikkuhiljaa pois luotani, kissani aiheutti kotona ylimääräistä työtä: siivoan pissajälkiä päivittäin tai oma elämäni on sidottu kissan lääkeaikatauluihin, lisäksi lääkkeet ovat kalliit.
Voit tuntea syvää rakkautta kissaasi ja samaan aikaan voit olla turhautunut ja väsynyt kissan aiheuttamiin harmeihin. Olet vihainen ja se aiheuttaa ristiriitaisen tunteen kun sinun pitäisi pystyä tekemään päätös lemmikkisi elämänkaaren päättymisestä.
Harvoin kissa nukkuu kotona itsekseen pois, kuten moni toivoo. Jokaisella kissalla on omanlaiset elämän loppuvaiheet, ’oireet’, ja meidän on se hyväksyttävä. On lupa käydä kaikki tunteet itsessämme läpi ja tunnistaa tunteemme ja hyväksyä ne, säikähtämättä niitä. On hyvä keskustella asiasta ystävien kanssa, ja jakaa tunteitaan. Silloin pystymme hoitamaan asian ja toivumme paremmin suuresta menetyksestä.
Lyhyt listaus ennakkovalmisteluun:
- Mielikuva missä vaiheessa päästät rakkaan kissasi pois luotasi, mm. kissan terveys/läsnäolo
- Kenen läheisen kanssa haluat keskustella asiasta tilateen tullessa ajankohtaiseksi
- Ketä eläinlääkäriä lähestyt, kysele jo ennakkoon käytäntö
- Kissasi eutanasiakäynti: vastaanotolla vai kotona
- Hautaus vai tuhkaus
- Arkku tai uurna
Kaikesta huolimatta, vaikka varaudumme ikäviin tilanteisiin, mutta ei jäädä synkistellään liian aikaisin tulevaisuuden tapahtumia.
Tarkoitus on nauttia yhteisistä poluista ja kissojemme lämmöstä!
Tutustu muistotuotteisiin verkkokaupassa.
Artikkeli julkaistu Suomen Rotukissayhdistys ry jäsenlehdessä 3/2019