Lemmikin tuhkaaminen on osa surutyötä

Lemmikin poismeno on vaikea asia

Eläimet koetaan arjen hyvinvoinnin lisääjinä. Lemmikin kanssa vietetäänkin aikaa keskimäärin yli viisi tuntia päivässä. Se on enemmän kuin aika ystävien tai jopa omien perheenjäsenten kanssa. Niiden tuottama hyvä on usein pyyteetöntä ja ne hyväksyvät omistajansa sellaisena kuin tämä on. Oman lemmikin poismeno voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta.

Tuhkaus on osa surutyötä

Vaasassa perustetun lemmikkien tuhkauspalvelu Tähtipölyn omistaja Virpi Jumisko näkee lemmikin tuhkaamisen ja hautaamisen osana surutyötä. Usein hän on mukana jo siinä vaiheessa kun perheenjäsenen viimeistä matkaa vasta suunnitellaan kotona. ”Toisinaan asiakkaat haluavat, että lemmikki noudetaan eläinlääkäristä. Toisinaan lemmikki on nukkunut pois jo kotona ja me noudamme sen tuhkattavaksi.” Jokainen tuhkaus on erilainen, koska siihen sisältyy niin paljon muuta kuin pelkkä toimenpide.

Autamme asiakasta aina uurnan valinnasta muistokirjoituksiin. Olemme mukana surutyössä hoitamassa lemmikin poismenoon liittyviä käytännönjärjestelyitä.

Työtä ei voi pitää liukuhihnahommana, koska jokainen tapaus on erilainen. Tuhkaus ja hautaaminen tehdään asiakkaan haluamalla tavalla lemmikin muistoa kunnioittaen. ”Uurna voidaan haudata pieneläinhautausmaalle tai tuhka sirotella hautausmaan muistolehtoon. Toiset haluavat lemmikin uurnan kotiin tai muistorikkaaseen ympäristöön vaikkapa mökille”, sanoo Jumisko.

Tähtipöly on haluttu tehdä rauhalliseksi ja kauniiksi ympäristöksi, jotta rakkaan lemmikin kanssa vietetyt viimeiset hetket olisivat mahdollisimman hyvät surusta huolimatta. Jos lemmikki tuodaan Tähtipölyyn itse, sen kanssa rauhoitutaan vielä hetkeksi muistohuoneeseen jättämään viimeiset jäähyväiset.

Suru kuuluu menetykseen

Surun kohtaaminen on toisille helpompaa, kun sen voi konkretisoida käytännön teoilla. Lemmikin poisnukkumiseen liittyvät asiat, kuten eläinlääkärikäynti, uurnan ja hautapaikan valinta työstävät menetyksen tuskaa. Lemmikin menettänyt saattaa hoitaa omaa suruaan hoitamalla lemmikin hautaa. Uurnalehdossa ja haudalla käynti konkretisoivat lemmikin poismenon ja voivat auttaa surutyön etenemisessä

Suru on kaikilla kuitenkin yksilöllistä. Toiset eivät surultaan pysty hoitamaan käytännönjärjestelyitä ollenkaan ja toiset taas surevat käytännön tekoihin tukeutuen. ”Tärkeintä on, että omia tunteitaan ei häpeä. Toisinaan asiakkaat pelkäävät sitä, että ulkopuoliset eivät ymmärrä lemmikin menettämiseen liittyvää suunnatonta surua”, sanoo Jumisko.

Lemmikin menettänyt saattaa pelästyä, miksi menetys tuntuu niin voimakkaalta, joskus suuremmalta kuin toisen ihmisen kuolema. Jos ei itse omista lemmikkiä, tätä voi olla vaikea ymmärtää. Lemmikin menetyksen surua pidetään usein oikeuttamattomana ja sitä vähätellään.

Virpi Jumisko pyörittää Tähtipölyä ja Tähtipöly Shop-verkkokauppaa Turussa. Yrittäjä Lenita Kaivonen hoitaa puolestaan Vaasan Tähtipölyn toimipaikkaa. Molemmilla on myös omakohtaista kokemusta lemmikin menettämisestä. Heille on tärkeää kohdata jokainen asiakas henkilökohtaisesti, jotta Tähtipöly voi tarjota kullekin parhaimmin sopivan palvelun.

Lue myös blogi kirjoitus: Miten tähtipöly helpottaa lemmikin omistajaa?

Tutustu Tähtipölyn palveluihin >>
Tutustu Tähtipöly Shop-verkkokaupan valikoimaan >>