Lemmikin äkillisen eutanasian kohtaaminen

Miten toimia, jos eläinlääkäri suosittelee vastaanotolla lemmikin äkillistä lopettamista?

Päässä pyörii ajatus, miksi sinun lemmikillesi käy näin ja miksi näin odottamatta? Et halua vielä menettää rakasta ystävääsi, mutta et toivo hänelle tuskaa. Lemmikkiystävä saattaa näyttää päällisin puolin vielä terveeltä… Saatat olla eläinlääkäriklinikalla vastaanottohuoneessa, kun saat yllättäen tiedon, jota et ole varautunut kuulemaan; eläinlääkäri kertoo diagnoosin lemmikin sairaudesta, joka on edennyt pitkälle ja lemmikilläsi on haasteita jaksaa päivittäistä elämää. Tilanne on odottamaton, lemmikin omistajan mieli luonnollisesti järkkyy. Joskus asiaa ei vaan yksinkertaisesti voi ymmärtää ja hyväksyä. Tässä kirjoituksessa haluamme auttaa, miten tilanteessa jatketaan eteenpäin ja minkälaisia päätöksiä joudut tekemään.

Lemmikin tilanteen kartoitus

Eläinlääkärin vastaanotolle on varattu aika, koska lemmikki on oireillut jollakin tavalla. Eläinlääkärin tutkiessa ja mahdollisten kuvausten tai pikanäytteiden ottojen jälkeen saat tietoosi diagnoosin, jollaista et ollut odottanut lainkaan. Lemmikki on liian sairas ja tuskainen.

Tulet keskustelemaan eläinlääkärin kanssa mm. seuraavista vaihtoehdoista:

  • Pystyykö lemmikin elämää pidentämään lääkityksen avulla?
  • Onko lemmikin mahdollista enää saavuttaa hyvää ja hyvinvoivaa elämää?
  • Mitä lääkityksellä saavutetaan ja voidaanko lemmikille antaa tarvittavaa apua ja huomiota, jos omistajat ovat esim. kokopäivätöissä?

Vaihtoehtoja kannattaakin puntaroida. Usein kuitenkin rakastamme lemmikkejä niin paljon, ettemme halua heille tuskaa, mutta samalla lopetuspäätöksen tekeminen tuntuu äärimmäisen vaikealta. Sinä saatat persoonaltasi olla sellainenkin, joka haluat välttää lemmikin kokeman tuskan ja pystyt tekemään päätöksiä nopeastikin – muistetaan kuitenkin, että jokainen omistaja ja lemmikki on erilainen.

Päätös

Jos omistajan päätös on toteuttaa eutanasia ja päästää lemmikki lepoon, asiat menevät nopeasti eteenpäin. Tässä vaiheessa eläinklinikan resursseita ja tilanteesta riippuen tarkistetaan asiakkaalta, haluaako esim. lemmikin omistajan muut perheenjäsenet tulla hyvästelemään lemmikkiä ennen eutanasiatoimenpidettä. Kun päätös ja mahdolliset viimeiset halaukset on tehty, eläinlääkäri valmistautuu eutanasia(lopetus)toimenpiteeseen.  Sinulta kysytään mm., otatko lemmikkisi mukaasi, kun toimenpide on tehty. Tätä kysytään siitä syystä, että klinikka tietää onko sinulla jo suunnitelmat selvillä esim. hautauksen tai tuhkauksen puitteissa.

Eläinklinikoilla on yleensä joku eutanasian jälkeisen palvelun yhteistyökumppani. Joillakin saattaa olla useampikin. Mikäli et ole aiemmin ehtinyt tutustua asiaan, joudut valitettavasti tekemään sen siinä hetkessä eläinklinikalla. Saat eteesi tuhkauspalvelutuottajan kansion, jonka perustella valitset tuhkauksen. Tuhkauksia on pääasiassa joko yksilö- tai yhteistuhkauksia. Yksilötuhkauksen valitessasi joudut päättämään myös lemmikillesi uurnan. Eläinklinikalla kirjoitat tuhkaustoimeksiannon tilauslapun, jossa kerrot valintasi ja allekirjoitat sen.

Tutustu paikallisiin palveluihin

Tämä kaikki tapahtuu nopeasti, ja vaikka tapahtuisi hitaastikin, ei ihmismieli aina pysy menossa mukana. Tilanne on äkillinen ja pyrit tekemään päätöksiä vain saadaksesi tilanteen selväksi. Harva pystyy tällaisessa mielentilassa keskittymään moneen asiaan, kun samanaikaisesti tuntee menetystä, huolta ja surua.

Nopeat päätökset aiheuttavat joskus tuloksen, johon ei ole enää myöhemmin tyytyväinen. Eräs asiakkaani kertoi, että hän ei koskaan ole pitänyt lemmikkinsä uurnasta. Valinta tapahtui kyynelsilmin, ja häntä ei oikeastaan ollenkaan kiinnostanut koko uurna siinä tilanteessa. Samoin toinen asiakas kertoi, että jos olisi tiennyt palvelua saatavan lähempää, olisi valinnut sen mielellään.

Nämä asiat saa ratkaistua jollain tasolla, kun käyt läpi paikalliset palvelut mahdollisesti etukäteen, ja selvität, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Ajatus voi olla ahdistava, mutta on huomattavasti helpompaa pohtia etukäteen näitä vaikeita asioita, kuin äkillisessä tilanteessa, jossa olet jo tunteiden vallassa.

Vaikka lemmikkisi olisikin nuori ja terve, suosittelisin hiukan tutustumaan eutanasian jälkeisiin palveluihin.  Blogistamme löytyy asiakkaidemme kertomuksia, kun ikävä tilanne on ollut vastassa eläinlääkärin vastaanotolla. Silloin elämä järkkyy ja mennään eteenpäin olotila sumeana. Vastaavasti lemmikin äkillinen sairaskohtaus saattaa johtaa kuolemaan ja tapahtua missä vain. Tilanne vaatii nopeaa toimintakykyä järkytyksestä huolimatta.

Viimeistään siinä vaiheessa kun oma lemmikki on alkanut sairastelemaan paljon tai näet iän painavan hänen elämänlaadussaan, suosittelen että pohdit jo etukäteen miten haluat toimia tilanteessa jossa lemmikin hyvänlaatuinen elämä ei ole selkeää. Pohtimalla asioita hieman etukäteen varmistat, että olet tyytyväinen päätöksiisi myöhemminkin, ja että oikean surun hetkellä voit keskittyä kauniisiin hyvästeihin etkä äkillisiin päätöstarpeisiin. Lemmikin poismenon suunnittelu saattaa myös lieventää menetyksestä johtuvaa surua ja kipua, sillä surutyö on aloitettu jo ennen lemmikin poismenoa.

Kuinka moni on miettinyt jonkinlaisen perusajatuksen valmiiksi, tälläisiin tapauksiin?

Lemmikin kipu on vaikea tunnistaa, tästä linkistä voit lukea lemmikin kivun oireista >>