Kun pelko lemmikin menetyksestä valtaa mielen
Vuosi sitten mietin, millainen kokemus on lemmikin omistajilla pyhäinpäivä. Lähes kaikki ihmiset sytyttävät kynttilän, syystä tai toisesta. Kunnioittaen heitä, jotka ovat lähteneet, olivatpa he läheisiä ihmisiä tai lemmikkieläimiä. Pyhäinpäivä herättää ennen kaikkea muistoja lemmikeistämme, mutta voi aiheuttaa myös pelkoa ja ajatuksia siitä, mitä on edessämme ja ketkä lähtevät pois seuraavaksi?
Nautitaan polustamme lemmikin kanssa, mutta tiedostaen tulevan
Lemmikin kanssa elämä soljuu eteenpäin hyvin mutkattomasti. Nautitaan yhdessäolosta, ehkä liikutaan muiden lemmikkiomistajien kanssa muuten vain tai harrastuksen mukana, ollaan enemmän kotipiirissä eikä mitään ihmeempää. Jokainen nauttii omalla tavallaan. Jossain vaiheessa saatat kuitenkin huomata, että pelkosi lemmikin menettämisestä kasvaa yllättäen; ollessanne laiturilla tai korkealla kalliolla, alat yhtäkkiä pelätä lemmikin tapaturmaa. Turvallisuus tuleekin ottaa huomioon, mutta liika pelko rajoittaa sekä sinun että lemmikkisi elämää. Lemmikin menetys kuuluu elämään eläinperheessä. Vaikka asian ei vielä olisin ajankohtainen, siihen tulee valmistautua.
Henkinen valmistuminen on tärkeää (lue aikaisempi blogimme: Lemmikin polku ei ole ihmiselämän pituinen)
Pelkotilan voit itse tunnistaa. Esim. jos pohdit seuraavia asioita usein tai jatkuvasti, vaikka lemmikkisi on vielä terve, saattaa olla aihetta huoleen;
- Pelkäät, että lemmikki nukkuu ikiuneen ollessasi poissa kotoa
- Kun olet matkoilla, mietit jatkuvasti jos lemmikille sattuu jotain ja haluat jatkuvasti lemmikin hoitajalta tietoja
- Et uskalla viedä lemmikkiä eläinlääkäriin, koska pelkäät löytyvän sairauksia
- Et halua että lemmikkiä nukutetaan terveydellisiä tutkimuksia/operaatiota varten
- Säikähdät kun luulet, ettei lemmikkisi hengitä enää, vaikka hän nukkuu normaalia unta
- Koet suuria tunteita kun näet esim. yllämainittuja pelkotilanteita ja sydän lyö tiheään
- Pohdit usein, mitä teet elämässäsi, jos lemmikki menehtyy?
Mistä pelko syntyy?
Menettämisen pelon syyt voivat olla hyvin erilaisia. Pelko ei ole sidottu pelkästään lemmikin vanhuuteen tai sairauteen. Pelko on usein sinun omassa mielessäsi, se rakentuu sinun omasta elämästäsi, asioista joita sinulle on kerrottu. Osa asioista liittyy suoranaisesti lemmikkiin, mutta myös muihin elämäntilanteisiin.
”Koirat ovat tärkeitä, koska ne ovat auttaneet minua selviytymään hankalien tapahtumien yli”
Itse olin oman 12-vuotiaan koirani kanssa eläinlääkärillä. Tietysti hiukan mietin Uffen nukutusta toimenpiteeseen, joka oli kuitenkin vain hammaskivenpoisto ja veren kuvaus, varmistaakseni että vanha ukko voi hyvin. Yllätyin kuinka voimakkaasti reagoin, kun Uffe nukahti nopeasti toimenpidettä vaativaan rauhoituslääkkeeseen. Hätä ja pelko syntyivät nopeasti ja olin ihan varma ettei hän hengitä enää ja kuolee käsiini. Pystyin kuitenkin laskemaan neljään, ennen kuin ryntäsin toimenpidehuoneesta käytävälle. Tunsin että hän hengittää!
Mietin pitkään, miksi reagoin niin voimakkaasti? Olen valmistautunut siihen, miten toimin jos vanhus nukkuu pois, mutta en ole milloinkaan varautunut, että lemmikki nukkuisi pois eläinlääkärillä arvaamattomasti. Lisäksi koskaan aiemmin kukaan lemmikki ei ole noin nopeasti mennyt untenmaille kun toimenpiteisiin on rauhoitettu.
Pelkotila valtaa mielen ja silloin ei oma järkemme toimi. Lemmikin menetykseen liittyy paljon tuntemuksia, jotka sekoittavat mieltämme. Kun siirrät ja vältät pelkotilan käsittelyä, pelko valtaa sinua vain enemmän. Silloin tilanne muuttuu hallitsemattomaksi ja lemmikin menetys alkaa tuntua aina vaan ahdistavammalta.
Kun oma henkilökohtainen elämä on epävakaalla pohjalla, syntyy entistä enemmän pelkoa ja ahdistuneisuutta. Usein tukeudumme pelkojen kanssa lemmikkiin. Lemmikki on turvallinen ja näyttää omistajalleen välitöntä huomioita. Sen myötä voi syntyy myös pelko hyvän ’ystävän’ menetyksestä, joka voi kärjistyä. Tietämättäsi suljet silmäsi lemmikin hyvinvoinnin kustannuksella. Tätä ei tehdä pahuuttaan, vaan oma ymmärrys ei vain toimi ahdistuneessa tilanteessa normaalin ajatuksen tavoin.
”Miten minun käy kun rakas kissani kuolee pois?”
Miten voi hillitä pelkotilaa?
Voit ensisijaisesti etsiä apua netistä. Sieltä löytyy yleisellä tasolla pelkoa käsitteleviä artikkeleja. Niitä lukiessa oppii ymmärtämään, mitkä ovat oman ajatusmaailmamme tapahtumia ja pelon synnyttäjiä. Tärkeintä on löytää keinoja, joilla itse johtaa pelkoa – eikä toisin päin.
- Ymmärrä, että jokainen meistä pelkää, se on normaalia
- Tunnusta lemmikin ottaessasi, että tiedät joutuvasti hänestä luopumaan
- Kerro tunteistasi ja keskustele jonkun kanssa pelostasi
- Nauti joka päivästä lemmikkisi kanssa
- Ota selvää, miten lemmikin poisnukkumisen voit hoitaa erilaissa tilanteissa
- Ennen kaikkea tee suunnitelma mitä itse teet, kun lemmikki on siirtynyt tähdeksi taivaalle.
Moni pitää muistohetken kynttilöin yksin tai ystävien kanssa. Myös luonto helpottaa tukalaa oloa; lähde metsään tai rannalle kävelemään tai pidemmälle matkalle. Kun ymmärrät että lemmikin menetys on normaalia, olet mennyt askeleen kohti liiallisen pelon selätystä. Kun olet miettinyt läpi erilaiset lemmikin menetysvaihtoehdot ja suunnitellut toimenpiteet niiden varalle, olet tilanteessa, jossa itse hallitset pelkoa. Voit etsiä apua ja vertaistukea verkosta, keskustella läheistesi kanssa tai tarvittaessa hakea myös ammattiapua pelkojesi selättämiseen.
Lue Pelko paloiksi ja pinoon artikkeli >>
Lue Irti pelosta ja ahdistuksesta –verkkopsykologien artikkeli >>