Esittelyssä yhteistyökumppanimme eläinlääkäri Jutta Ahtiainen

Jutta on eläinlääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2011 valmistunut eläinlääkäri ja hän toimii lähinnä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Eläinten kipu ja sen hoito on ollut Jutan mielenkiinnon kohde opiskeluajoista saakka. Lisensiaatintutkielman Jutta teki nivelrikkoisten koirien kivunlievitykseen liittyen. Tähtipölyn ja Jutan yhteistyö on muodostunut tiiviiksi ja toisiaan täydentäviksi. Kun Tähtipölyn asiakas on tehnyt vaikea päätöksen kotieutanasiasta tai toivoo viimeisten hyvästien tapahtuvan Tähtipölyn saattohuoneessa, Jutta on paikalla.

”Olen kasvanut lapsuuteni koirien keskellä, mutta en lapsena ajatellut, että minusta tulisi eläinlääkäri. Opintoihin lähdin vasta ”aikuisella iällä”. Halusin konkreettisen työn, joka olisi itselleni merkityksellinen. Eläinlääkärin työssä yhdistyy läheisyys sekä eläimiin että ihmisiin. Persoonana en ole kovin räväkkä, vaan rauhallinen ja empaattinen – uskon, että sen takia tämä työ sopii minulle. Tehtäväni on helpottaa sekä lemmikin että asiakkaan oloa ja olla hänen tukenaan vaikealla hetkellä.

Yhteistyö käynnistyi luonnollisesti

Pari vuotta takaperin Virpi haki yhteistyökumppaneita – tutustuin Tähtipölyyn ja hiljalleen Virpiin ja huomasimme että olemme samalla aaltopituudella, ja että meillä on samanlaiset ajatusmaailmat eläimistä, niiden hoidosta ja myös niistä luopumisesta. Virpillä on aikaa asiakkaille ilman kiirettä ja Tähtipöly on empaattinen yritys – itse toivoisin asiakkaana, että saisin palvelua juuri tällaiselta taholta.

Vaikka yhteistyöni Tähtipölyn kanssa rajoittuukin surullisempiin hetkiin, toteutan myös normaaleja hoitotoimenpiteitä kuten pentuetarkastuksia, tiineysultraäänitutkimuksia, rokotuksia sekä muuta peruseläinlääkintää. Hoidan myös paljon suureläimiä, etenkin lehmiä. Keväällä 2019 avaan myös kotimme yhteyteen Paattisille oman vastaanottoni.

Empatiaa ja maalaisjärkeä

Molemmat uskomme, että lemmikin omistajat ansaitsevat lämpimän ja kunnioittavan viimeisen hetken lemmikin kanssa ja että lemmikin kipua ja kärsimystä ei tulisi pitkittää. Yhteistyössäni Tähtipölyn kanssa pääsen usein omistajien koteihin ja lemmikkien rakkaisiin lepopaikkoihin – niissä olosuhteissa omistajatkin avautuvat eri tavalla ja ovat halukkaampia keskustelemaan kuin klinikkaympäristössä. Uskon, että se auttaa myös suruprosessin käynnistämisessä. Eutanasiatilanteen tunnemyrskyssä ihminen on kovin avoin ja vastaanottavainen tuelle, kunhan sellaista vain on aikaa ja kärsivällisyyttä antaa. Haluan itse olla vahvistamassa nimenomaan tätä asiakaskokemusta.

Olen maalaisjärkinen ihminen ja monesti näen työssäni, että lemmikin elämää on pitkitetty turhankin kauan. Lemmikeistä tulee todella tärkeitä perheenjäseniä monille, varsinkin yksineläjille. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kun lemmikin ottaa, siihen samaan pakettiin kuuluu myös velvollisuus päästää irti oikealla hetkellä.” – Jutta

Kiitos Jutalle haastattelusta ja ensisijaisesti toimivasta yhteistyöstä. Tähtipölyn toiminnan alkaessa Turussa, oli selvää että tarjoamme lemmikinomistajille toimitiloissamme tehtävän eutanasian lisäksi kotieutanasia-palvelua. Laitoin kyselyä eläinlääkäreille, olisiko kiinnostusta yhteistyöstä ja Jutta oli yksi heistä kiinnostuneista. Heti ensimmäisellä tapaamisella oli helppo keskustella lemmikin omistajiin liittyvästä prosessista, minkä lemmikin omistajat käyvät mielessään kun on aika luopua rakkaasta lemmikistä. – Virpi, Tähtipöly

Tutustu Jutan eläinlääkäripalveluihin >>
Tutustu Turussa toimiviin eutanasiapalvelupaketteihin >>