Puetko koiralle vaatetta päälle?

Nautin helteestä, mutta koira tykkää kylmyydestä enemmän

Pakkanen on nyt vihdoinkin saapunut koko Suomeen. Alamme pohtimaan omaa pukeutumistamme. Väistämättä silmämme osuvat muihin ulkona liikkujiin tarkkailemaan, miten pukeudutaan talvisäällä. Itseasiassa hiukan naurahtelen karvalakeille -5 asteen pakkasessa. Kun muistaa kunnon pakkaset, jotka olivat 24-30 asteen tienoilla, oli arvossa oikea pukeutuminen.

Leudot talvet ovat ehkä heikentäneet nykyajan ihmisten arviota siitä, miten paljon vaatetta puetaan mihinkin säähän. Tai sitten ei hankita kunnon talvivarusteita, kun on niin harvoin paukkupakkaset. Itse kuulun siihen sakkiin, joilla aina on kylmä -niin kesät kuin talvetkin. Ylipukeutuminen kostautuu itselleni hikisesti, kun on koiran kanssa rivakalla kävelylenkillä.

Nykyään näkee puettavan koirillekin ulkoiluvaatetta ulkoilulenkille. Nyt n. -13 asteessa oma veteraaniherra Uffe ei ainakaan vaikuta olevan moksiskaan kylmyydestä. Hän liikkuu ihan mukavasti talutusremmissä ja tykkää tietenkin päästessään metsään liikkumaan vapaasti painellen kuonoa lumihangen sisällä.

Kaikkihan muistaa että viime kesä oli surkea, montako rantapäivää olikaan? Ei montaa. Kuitenkin Uffen liikkumishalukkuuteen kesänlämpö vaikutti, vaikka ei helteitä ollutkaan. Toki on normaalia että vanhusta väsyttää, silloin mietinkin jo että alkaako vanhuus nyt oireilemaan enemmänkin – mutta ei, syksyn tullen on menty hyvällä draivilla eteenpäin.

Itse en ole Uffella mitään vaatetusta käyttänyt. Vaasassa sen sijaan Elsa-kooikerhondjella oli loimi ja heijastinliivi. Taisin ostaa loimen, kun oli kylmempää pakkassäätä, vaikka en nyt tiedä olisiko hän sitä tarvinnut. Olihan se kauniskin, sopi Elsan väreihin. Heijastinliivi oli kyllä tarpeellinen liikkuessa ja turvallinen. Kuulun ilmeisemmin koiranomistajiin, joiden mielestä vaatteet eivät ole tarpeellisia. Kaikki koirani ovat olleet kuitenkin ns. turkillisia koiria. Koirien urheiluharrastuksiin sen ymmärrän, siinä huolehditaan koiran hyvinvoinnista. Kuitenkin mielestäni monet koirien takit ja loimet ovat hyvännäköisiä ja laadukkaita. Itse siis katson lähinnä käytännöllisiä vaateita koiralle ulkoilu tarkoitukseen.

Eli meidän perheessä ei ole koira tullut emäntäänsä, minä nautin auringosta ja Uffe hyppelee pakkaslumessa innoissaan. Allekirjoitan Kennelliiton toteamuksen: kuuma kesä ja kylmä talvi-artikkelista, että usea koira kestää kylmyyttä paremmin kuin kuumuutta.

Suomalaisten koiranomistajien käyttäytyminen

Löysin viime vuonna julkaistun Emma Vainion opinnäytetyön, jossa selvitetään kuluttajien käyttötottumuksia koiranvaateissa.
Tässä muutamia selvityksiä suomalaisilta koiranomistajista:

  • Kyselystä selvisi että 83% eli 418 henkilöä sanoi käyttävänsä koiralla vaatteita. Loput 17% vastaajista eli 87 henkilöä eivät käyttäneet koirillaan vaatteita. Kyselyssä koiranvaatteeksi hyväksyttiin haalarit, neuleet, hupparit, koirille valmistetut huivit, kankaiset huomioliivit, erilaiset loimet, takit eli manttelit, kylpytakki ja kankaiset viilennystuotteet.
  • Koiranvaatteisiin Suomessa haetaan inspiraatiota ihmisten urheiluvaatteiden teknisistä materiaaleista ja sesonkien muotiväreistä. Koirien vaatteissa käytetään samanlaisia materiaaleja kuin ihmistenkin vaatteissa. Vaatesuunnittelussa lähdetään nimenomaan koiran tarpeista liikkeelle. Koirien vaatteissa on tärkeää liikkuvuus; koiran tulisi pystyä liikkumaan esteettömästi ja ilman liikeratojen rajoittamista.

Opinnäytetyö sisältää uskomattoman määrän mielenkiintoista tietoa siitä, miksi koiralla ei vaatteita käytetä, roturyhmiin kuuluvien koirien yleisimmät vaatteiden käyttösyyt ja mitkä ovat suosituimmat koiranvaatemerkit.

Tutustu linkeistä lisää:
Kuluttajien käyttötottumuksia koiranvaatteissa/Opinnäytetyö, Lahden ammattikorkea koulu, Emma Vainio
Kuuma kesä ja kuuma talvi/Kennelliitto

Nautitaan lumesta, Virpi