Osa 2. Ystävykset lähtivät yhdessä – tarina Amanda-mopsista ja Rolle-kissasta

Lue osa 1.  täältä.

Elän yksin lemmikkieni kanssa, joten surulliset sairausuutiset ja eutanasiapäätöksen tekeminen sattuivat kovasti. Olin pitkään todella hajalla ja surullinen – illat menivät itkiessä. Hautajaisten järjestely ja käytännön asioiden selvittäminen tuntuivat niin vaikealta ja ylivoimaiselta. Googlettelin eläinten hautaustoimistoja ja netin kautta löysin Tähtipölyn. Luin, että heiltä saisin kaiken kerralla ja se toi minulle lohtua. Otin yhteyttä Virpiin ja keskustelin toiveistani; kukat, kynttilät, arkut ja hautakivet olivat kaikki minulle tärkeitä päätöksiä. Minulla oli varattu hautapaikka lemmikeille Pormestarinluodon alueelta Porin lemmikkieläinten hautausmaalta. Sovimme, että eutanasia tehdään Turussa Tähtipölyn saattohuoneessa, sillä se tuntui hyvältä ajatukselta. Eläinlääkäri Jutta, Virpi sekä minä ja äitini olimme paikalla toukokuussa 2018 kun Rolle ja Amanda saivat yhdessä lähteä ikiuneen. Vaikka päivä oli surullinen, se oli myös kaunis, sillä en halunnut lemmikkieni enää kärsivän. Huomasin, kuinka väsyneitä Amanda ja Rolle olivatkin, sillä heidän viimeinen matkansa ei kestänyt kauaa. Heidät siirrettiin eutanasian jälkeen arkkuihin.

Hautajaiset vietetty.

Pidimme hautajaiset varattujen hautapaikkojemme läheisyydessä ja paikalla oli äitini lisäksi myös paras ystäväni. Hän oli pyytänyt paikalle myös papin siunaamaan lemmikit, mikä oli ihana ele ja ajatus häneltä. Laskimme hautoihin kukat ja sytytimme kynttilät. Seuraavien päivien aikana haudoille tuli monta muutakin kukkakimppua, Pormestarinluodon alueen lemmikinomistajat ottivat ihanasti osaa suruuni ja jotkut tulivat jopa tavatessamme halaamaan. Oli hienoa huomata, kuinka monet ihmiset välittivät.

Monet lähipiiristäni hieman kummastelivat, kuinka on edes mahdollista toteuttaa eläimelle ”ihmismäiset” hautajaiset seremonioineen ja arkkuineen – he olivat kuitenkin positiivisesti yllättyneitä ja iloisia siitä, että tällaistakin on tarjolla. Jokainen hautaa omat lemmikkinsä itselleen sopivalla tavalla – minulle henkilökohtaisesti tämä prosessi oli todella tärkeää surutyöni kannalta ja olen todella otettu Tähtipölyn toiminnasta ja palveluista suruni tueksi.

Rohkaisen muitakin samassa surullisessa tilanteessa olevia ottamaan rohkeasti yhteyttä tahoon, joka voi auttaa järjestelyissä, ja joka tekee sen myötätunnolla ja lämmöllä. Surun keskellä on raskasta tehdä päätöksiä ja jollekin toiselle jutteleminen, sekä avun saaminen käytännön toimiin oli mittaamattoman arvokasta.

Viimeisten parin kuukauden aikana suru on muuttanut muotoaan ja hieman helpottanut, mutta se on edelleen läsnä. Pari viikkoa sitten kotiini tuli kuitenkin kaksi koiranpentua; tamaskankoira sekä ranskanbulldoggi, jotka ovat pitäneet minut kiireisenä ja joista taas näen uuden elämän ilon ja energian. Näin on parempi.

Terveisin,

Mari, Pori