Lomamatka vaatii ennakkojärjestelyjä lemmikkiperheessä

Kotona lemmikkien kanssa vai matkoilla

Lueskelin hiljattain facebookissa Uffen roturyhmässä keskustelua, jossa aiheena oli miten muut hoitavat lemmikkien hoitoasiat, kun muu perhe on lähdössä matkoille.

Nythän on vuodenvaihteen lomailukausi alkamassa. Liikutaan Suomen sisällä sukulaisia katsomaan. Nykyään usein nautitaan joulusta tai vuodenvaihteesta ulkomailla. Nämä vaativat lemmikkiperheiltä joskus suuriakin järjestelyjä, mikäli lemmikkiä/lemmikkejä ei pystytä ottamaan mukaan.

Täytyy myöntää, etten aiemmin halunnut lähteä matkoille, jos koirat eivät soveltuneet asianyhteyteen. Harvoinpa ystäväpiiristä joku olisi ottanut kaikki kolme koiraa hoitoon. Lähes kaikilla ystävilläni oli luonnollisesti omatkin koirat kotosalla. Kyllähän sen ymmärtää, ottaako riskin, että kaikkien kemia pelaa hoidokkien ja omien koirien kanssa. Tai viitsiikö tehdä hoitoperheessä hoidokkien vuoksi järjestelyjä? Ja nämä suurimmat juhlapäivät ovat oma lukunsa. Itse olin pitkän aikaa onnekkaassa asemassa, kun asuimme rivitalossa ja naapurissamme asui ystäväperhe koiriensa kanssa. Silloin työpäivän venymiset ja yhden yön matkat onnistuivat puolin ja toisin. Vaikka eipä sitä silloin tullut usein yötä oltua poissa kotoa.

Kissajen osalta hoito asia on ollut helpompi hoitaa. Aina olen saanut oman sukulaisen tai tyttären ystäviä huolehtimaan vedestä, ruuasta ja leikkimisestä. Ja tietysti sisäkissojen toiletit pitää olla moitteettomassa kunnossa.

Itselläni on todellakin nuorempana ollut kustannuskysymys koirien hoitolaan vieminen. Kerran oli Tallinnan viikonloppu matka kaatua, kun koirien hoitola kustannukset nousi matkan hintoihin. Sain kuitenkin ponnistettua koirat hoitoon, jokainen meni eri osoitteisiin. Oli siinäkin hommansa viedä heidät ystäville ja se hakeminen! Oli ainakin monta jälleennäkemisen riemua.

Uusi toimintatapa lomamatkojen ajaksi

Muuttomme Turkuun aiheutti oman tukiverkosto puuttumisen. Päätin, etten vaivaa jatkossa ketään, vaan käytän kissa- ja koirahoitolaa. Ihme kyllä, omatuntoni soimasi itseäni päätöksestä. Kaikenlaisista asioista sitä luuleekin olevansa huono lemmikin omistaja. Vaikka parhaansa tekee kun valitsee hoitolan lemmikeille matkan ajaksi.

Kissat olivat vain kerran hoitolassa. Nyt he ovat aina kotona ja heitä käy useampikin katsomassa ollessamme pois. Uffe sen sijaa on koirahoitolassa. Olen tyytyväinen järjestelyyn ja omatuntoni on antanut periksi päätökselleni. Aina minulla on kuitenkin kiire ehtiä hoitolaan hakemaa Uffe perheemme luokse.

Facebookin ryhmäkeskustelussa ilmeni juuri jokaiselle oma tapa hoitaa lemmikeille paikka lomamatkojen ajaksi. Useimmiten ystävät, sukulaiset ja myös koirien kasvattajat toimivat hoitopaikkoina. Mutta minua yllätti että moni käytti koirahoitoloita. Ja dogsitterit olivat monella hoitamassa koiria kotona. Kaikki hienoja ratkaisuja!

Muutama vaihtoehto lemmikin hoitojärjestelyille:

4H-yhdistys  Dog-/petsitter. Etsi omapaikkakuntasi yhteystiedot.
Tassut kartalla Hae hoitoloita
Eläinten hoitajia

Ovella kolkuttaa jo joulun ja uuden vuoden pyhät, toivon että, kaikki ovat saaneet lemmikeilleen mukavat ja turvalliset hoitopaikat.

Mukavaa ja rauhallista loppuvuotta 2017,
Virpi