Lemmikitkö lelujamme?

Olen todella äimistynyt ja huolissani. Luin eräästä facebook-ryhmästä floridalaistapauksesta, jossa koiran turkki oli värjätty, ja henkihän oli mennä pikku ressukalta. Varoitan, artikkelin sisältämät kuvat voivat olla herkimmille liikaa. Tästä pääset lukemaan Iltasanomat-lehden artikkelin Violet-koiran tarinasta.

Kyseisessä fb-keskustelussa ilmeni, että myös tekoripsiä liimataan lemmikeille silmiin. Tavoitellaan ’suloista-ilmettä’. Olen elänyt pimennossa, en ole kuullut tällaisista ulkonäöllisistä teoista ollenkaan.

Kun 1990-luvulla olin mukana aktiivisena koiranäyttely puolella, oli vielä villiä toimintaa koirien valmistautumisessa tuomarin arvosteluun. Surutta korjailtiin turkissa olleita epäkohtia, laatua ja väriä. Myöhemmin näyttelysäännöt päivitettiin ja otettiin huomioon koiran hyvinvointi. Ja varmasti myös rehelliset, tasa-arvoiset lähtökohdat koirien arvosteluun ja koirien jalostamisen kohtiin. Yksi tavoite oli kuitenkin koirien hyvinvointi, ettei turhia luonnottomia aineita käytetä lemmikeille.

Koirien käyttötarkoitukset ovat kaventuneet ihmismaailman mennessä eteenpäin tekniikan myötä. Koirat ovat olleet alkuperäisesti kesyyntymisen jälkeen meillä työapuna mm. karjan paimentamiseen tai vartiointiroolissa. Tänä päivänä lemmikit yhä auttavat meitä -ihan vaan olemalla arjessa mukana, antaen meille pyynteetöntä iloa ja rakkautta.

Siihen me haluamme vastata hellittelemällä heitä erilaisilla tavoilla. Aina ei kuitenkaan mietitä mitkä ovat seuraukset teoillamme. Ehkä ajatus siitä, että lemmikit ovat eläviä olentoja, jotka voivat tuntea kipua, unohtuu ihmisiltä. Silloin syntyy vaikutelma, että lemmikki on lelu, joka ei tunne mitään. Jos jotain positiivista sanoisin Violet-artikkelista, niin Violet-koira selvisi ja sai uuden kodin. Onneksi kyseinen tapaus ei ollut tapahtunut Suomessa.

Toivon, että olemme yhä maanläheistä kansaa ja maalaisjärkemme toimii. Kaikki ymmärtäisivät, että koirat ja lemmikit ja kaikki eläimet ovat eläviä olentoja. Eikä aiheuteta heille kärsimystä äkillisillä ajattelemattomuuksilla.

Mielestäni lemmikkien täytyy riittää meille sellaisina kuin he ovat. Lemmikit myös hyväksyvät meidät tällaisina. Turhaan ei lemmikkejä kutsuta ihmisten parhaiksi ystäviksi.

Virpi