Lemmikin uurnan noutovaihtoehdot

Yksi merkityksellinen hetki lemmikin poismenon surussa on lemmikin uurnan noutohetki. Kun lemmikin lopetuspäätös on tehty, on monta asiaa mielessä, jotka ovat alkutaipaleella tärkeitä. Lemmikin nukuttua pois luotamme heräämme todellisuuteen ilman ”niiskunenää”. Kuitenkin yksi tärkeä asia on lemmikin paluu tuhkauurnassa takaisin luoksemme.

Kun lemmikkisi on huonossa kunnossa ja mietit lemmikkisi eutanasiaa, keskityt silloin eutanasian ajankohtaan ja mahdollisuuksiisi päästä eläinlääkärille. Mikäli lemmikin elämän polku päättyy nopeastikin ja yllättäen, eläinlääkärin vastaanotolla keskityt täysipainotteisesti lemmikkiisi sekä omien tunteidesi kokoamiseen. Etkä turhaan –  nämä ovat viimeiset hetkenne yhdessä. Usein yksi pieni asia jää kokonaan huomioimatta, rakkaan lemmikin paluu luoksesi uurnassa.

Tässä kirjoituksessa kerron, millaisia uurnan toimitustapoja ja vaihtoehtoja on yleisesti käytössä.

Lemmikin uurnan nouto on kaukainen asia

Lemmikin uurnan nouto on mitätön asia silloin, kun lemmikki vaipuu ikiuneen. Koemme juuri sillä hetkellä tunteita sisällämme, joita on vaikea määritellä. Mieli on sekasortoinen ja sydän pakahtuu tuskasta.

Uurnan nouto on tässä vaiheessa kaukainen asia. Niin kaukainen, että saatat jopa olettaa vointisi olevan jo parempi, kun noudat uurnan. Pääsääntöisesti uurnan noutoa ei mietitä lainkaan. Suurin osa lemmikin omistajista ei halua ajatella ollenkaan lemmikkinsä menetykseen liittyviä käytännön asioita, ja se on täysin luonnollista.

Yleisin tapa on lemmikin uurnan toimitus postitse. Tämä perinne johtuu siitä, että Suomessa on aluksi ollut vain muutama lemmikkituhkaamo, ja nämä toimipaikat sijaitsevat maantieteellisesti syrjässä kaupunkialueista. Kaikki me tiedämme miten postitoimitukset etenevät postissa, ja miten paketteja jonotetaan ja noudetaan postin toimipaikasta. Tilanne ei ota huomioon Sinun herkkää mielentilaasi, eivätkä muut asiakkaat tai edes asiakaspalvelija tiedä, että olet noutamassa sinulle läheistä ja tärkeää lemmikkiä viimeiseltä matkaltaan.

Toinen yhtä yleinen tapa on noutaa lemmikin uurna eläinlääkäriklinikalta. Lähes kaikilla tuhkaamoilla on tämä toimitustapa palvelulistoillaan. Tämä on luontaista, koska asioimme eläinlääkäriklinikalla lemmikin lopetuksen yhteydessä ja eläinlääkäriklinikka sijaitsee yleensä sinua lähellä. Tässä tapauksessa asianomaiset ainakin tietävät, kuinka herkästä tilanteesta on kyse – riippuen klinikasta ja noutohetkestä, heillä saattaa kuitenkin olla kova kiire tai et koe luonnolliseksi hakea uurnaa paikasta, jossa on samalla hetkellä muitakin asiakkaita omien lemmikkiensä kanssa.

Nämä yllä mainitut tavat ovat olleet käytössä jo vuosikymmenet. Toimintatavat ovat juurtuneet vahvaksi osaksi eläinlääkäriaseman kulttuuria, kuten myös asiakkaiden käyttäytymistapaa.
On kuitenkin myös muita vaihtoehtoja, miten uurnan noudon voi toteuttaa.

On mahdollista, että uurna toimitetaan kotiovelle asti, ei Postiin. Tällainen palvelu on tarjolla osassa lemmikkieläinten tuhkaamoita. Pääasiassa tätä käytetään, kun lemmikin omistaja on itse vienyt lemmikin kyseiseen tuhkaamoon tuhkattavaksi. Palvelu toimii paikallisesti tuhkaamon sijannin ja kuljetuspalvelun rajoissa.

Lemmikin uurnan noutaminen onnistuu myös lemmikkieläinten tuhkaamoista. Samoin kuin edellisessä tapauksessa, lemmikin omistaja on yleensä itse vienyt lemmikin kyseiseen tuhkaamoon tuhkattavaksi.

Tähtipölyssä on toimintatapana ylläolevista toimintatavoista kaikki vaihtoehdot. Toteutamme aina parhaimman vaihtoehdon asiakkaan toiveen mukaan. Kaikista eniten käytössämme on kuitenkin lemmikin uurnan nouto Tähtipölyn tiloista muistohuoneestamme.

Muistohuone on syntynyt uurnan noutamista varten. Tämä vastaa noutoa tuhkaamosta – ainoa ero on toimipaikkojemme sijainti lähellä kaupunkialueen lemmikinomistajia. Kun noudat uurnan Tähtipölyltä, sinulle on rauhoitettu oma hiljainen hetki muistohuoneessamme ilman kiirettä ja muuta vilinää. Saat viettää aikaa muistohuoneessa niin vähän tai niin kauan kuin haluat ja halutessanne voit keskustella henkilökuntamme kanssa tuntemuksistasi.

Jos et halua noutaa uurnaa Tähtipölyltä, tai asut meistä kauempana, kauttamme saat myös käyttöösi ns. perinteiset uurnan toimitustavat eli noudon eläinlääkäriklinikalta yhteistyöklinikoiltamme, kotiinkuljetuksen uurnalle kotiovelle tai halutessasi voit noutaa uurnan postipakettina. Kartamme kuitenkin postipalveluiden käyttöä, sillä se ei tue toimintaperiaatettamme lämminhenkisestä ja henkilökohtaisesta palvelusta – tiedostamme myös riskin valitettaville paketin katoamisille tai toimituksen pitkille viivästymisille – prioriteettimme on turvata rakkaan lemmikin paluu perheensä luo.

Kysymme Facebook-sivuillamme, miten haluaisit mieluiten toimia uurnan noutamisen yhteydessä kerätäksemme lisätietoa – voit vastata kyselyyn täällä >>
Kysely on päättynyt, mutta voit katsoa kommentit ja tulokset fb-sivuiltamme.

Voit tutustua Tähtipölyn uurna-valikoimaan täällä >>