Lemmikin hautaaminen itse

Jos ajatuksissa on haudata lemmikki itse, osaatko toimia oikein?

Hautaaminen tulee ajankohtaiseksi, kun routa maasta sulaa pois. Suomen vuodenajat säätelevät paljon lemmikkien hautaamista. Suomessa on nykyisin epävakaa ilmasto ja joskus routakin on maassa pitkälle kevääseen. Toisinaan lemmikin voi laskea maahan hyvinkin kauan syksyyn, joskus jopa joulukuuhun asti. Tiettyjä asioita on kuitenkin hyvä tietää, mikäli harkitsee rakkaan lemmikkinsä hautaamista.

Mikäli lemmikin menetys ajoittuu ns. kesäaikaan, pystyy toteuttamaan ensisijaisesti sekä lemmikin hautauksen että lemmikin tuhkausta. Talviaikaan on lemmikin tuhkaus on pääasiassa ainut vaihtoehto.
Usein lemmikin omistaja on miettinyt mielessään, mihin paikkaan lemmikin muistopaikka tulisi. Paikka on mietitty tarkkaan kauniiseen ympäristöön; suvussa voi esimerkiksi maatila, jonka alueelle on suvun lemmikit haudattu. Paikka saattaa olla myös kesämökki, josta on lukemattomia kauniita yhteisiä muistoja.

Lemmikin hautaamiseen valmistautuminen

Kun poistut lemmikin kanssa eutanasiakäynniltä eläinlääkäristä, on hyvä heti kääriä lemmikki vaikka käärinliinan tyyppisesti luonnonmateriaaliin tai hankkia arkku tai puulaatikko tai tukeva pahvilaatikko. Eläinlääkäriltä päästyä olisi hyvä mennä mahdollisemman pian hautaamaan poisnukkunut lemmikki. Hautaamiseen soveltuva kevät-, kesä- ja syksyaika kun ovat liian lämpimiä lemmikin säilyttämiseen ja hautaamisen viivyttämiseen. Mikäli itselläsi tai tutullasi on jokin viileä- tai pakastintila, on mahdollista säilyttää lemmikkiä pidemmän aikaa. Tämä on silloin hyödyllistä, jos menetyksen ajankohta osuu hetkeen, jolloin ei heti pysty siirtymään lemmikille valitulle hautapaikalle. Varsinkin, jos hautapaikka ei ole lähistöllä vaan sijaitsee esimerkiksi toisella paikkakunnalla.

On hyvä valmistella hautapaikka oikean kokoiseksi lemmikin maahan laskemista ajatellen.  Silloin ei tule ylläyksiä, esim. kivien, kallioisuuden tai juurakkojen kanssa. Aina ei ennakkoonkaan pystytä varmistumaan paikan sopivuudesta, silloin on hyvä valmistautua henkisesti, ennakkoluulottomasti uuteen hautapaikka, mikäli suunniteltu hautapaikka ei olekaan kaivaessa paras mahdollinen. Vaikka yksittäiset paikat tuntuvat ja ovat tärkeitä perheille, sijaintia tärkeämpää on kuitenkin surutyön tekeminen ja lemmikin arvokas hyvästely siihen sopivassa paikassa.

Ohjesäännöt lemmikin hautapaikalle

Jos aiotte toteuttaa hautaamisen itse, täytyy huomioida muutamia ohjesääntöjä, sillä hautaamisen on tapahduttava niin, ettei se aiheuta vaaraa muiden ihmisten tai eläinten terveydelle.

Kiellettyjä hautaus-alueita ovat:

  • pohjavesialue
  • vesistöjen ranta-alueet
  • vedenottamon suoja-alue
  • kaivon läheisyys (haudan tulee sijaita vähintään 250m päästä kaivosta)
  • rinne, joka viettää vesistöön

+  (tarkista ylläolevat alueet oman kaupungin/kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta)

Huomioithan myös että lemmikkiä ei saa haudata muovipussissa tai muussa maatumattomassa materiaalissa.

Kun hautapaikkaa aloitetaan kaivamaan, on tärkeä miettiä lemmikin kokoa ja rintaleveyttä. Vähimmäissyvyys on yksi metri, mutta mikäli kyseessä on kookkaampi lemmikki, esim. suuri koira, kannattaa huomioida, että hautaa peittäessä tuo metri jäisi vielä lemmikin yli täytettäväksi maa-aineksella. Tarvittava haudan syvyys on yksi tärkeimmistä asioista, joka tulee ottaa huomioon sopivaa hautapaikkaa kartoittaessa. Hauta pitää myös peitellä kunnolla ja sulkea tiiviisti. Syvyys ja haudan sulkeminen on hoidettava huolella, koska muutoin rotat, ketut tai muut eläimet pääse käsiksi hautaan. Sellaista emme todellakaan toivo tapahtuvaksi – valitettavan usein omistajaa kohtaa muistopaikalla ikävä näky, kun hautapaikka on avattu muiden eläinten toimesta.

Lemmikin hautaaminen on kipeä asia, mutta se voi myös parantaa ja helpottaa oloa. Omistajille ja perheenjäsenille se on konkreettinen tapa käsitellä surua ja päästää osasta siitä irti. Hautapaikasta voi muodostua kaunis muistopaikka, jolla yhteisiä hetkiä voi pohtia vielä vuosienkin päästä.

Lisätietoa lemmikin hautaamisesta löydät Eviran sivuilta >>

Oletko kuullut muita hyödyllisiä neuvoja ystäviltäsi tai kuullut kokemuksen kautta vinkkejä asiaan?