Hautaaminen lemmikkien hautausmaalle

Kuinka tehdä “oikea” viimeinen päätös?

Liian usein lemmikin menehtymiseen liittyvät käytännön asiat tulevat nopeasti ja yllättäen päätettäväksi. Voit kuitenkin valmistautua ikäviin päätöksiin hieman miettimällä asioita etukäteen lemmikin vanhetessa tai sairastuessa. Jos ajatuksissasi on lemmikin hautaaminen eläinten hautausmaalle, on asioita, joita tulee ottaa huomioon. Eläinten hautausmaan lisäksi vaihtoehtoja on hautaaminen muualle esim. oman kodin tai mökin läheisyyteen tai tuhkaaminen. Tuhkaaminenkin antaa mahdollisuuden joko uurnan säilyttämiseen tai vaihtoehtoisesti sen hautaamiseen.

Lemmikkiä koskevia viimeisiä päätöksiä tehdessä tärkeintä on tehdä itselle oikealta tuntuvia päätöksiä, jotka antavat eniten lohtua. Riittää, että päätös tuntuu sinusta oikealta lemmikkisi muistoksi, ja päätökset noudattavat lain vaatimia säädöksiä. Surussa ja menetyksessä on vaikea tehdä pitäviä päätöksiä, ja neuvoni onkin, että pohdit erilaisia vaihtoehtoja ja koeta havainnoida, miltä erilaiset vaihtoehdot saavat sinut tuntemaan; herättääkö joku vaihtoehto ahdistusta ja toinen taas tuntuu lohdulliselta tai koskettavalta?

Lemmikin hautaaminen

Kuva: Ylivieskan kaupungin eläinten hautausmaa.

Varsinkaan kaupungissa asuvilla ei usein ole omaa paikkaa, johon lemmikin voisi haudata, tai sellainen paikka löytyisi sukutilalta Suomen toiselta puolen. Näissä tapauksissa vaihtoehtona ovat esim. kaupunkien ja kuntien tai yksityisten ylläpitämät eläinten hautausmaat. Useita hautausmaita hoidetaan vapaaehtoisten työvoimalla, sekä Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen jäsenyritysten voimin. Tähtipölyyn otetaankin usein kesäaikaan yhteyttä ja tiedustellaan hautaamiseen liittyviä asioita. Myös arkut, käärinliinan ja uurnat mietityttävät lemmikin omistajia.

Mikäli sinulle on tärkeää muistopaikan ympäristö, kannattaa sijaintiin käydä tutustumassa jo etukäteen. Hautausmaat sijaitsevat erilaisissa paikoissa, osa on metsän siimeksessä luonnon keskellä, kun taas toiset ovat kaupunkien laitamilla. Osa hautuumaista on metsäpohjaisia, kun taas osassa pohja on hiekkaa tai ruohikkoa. Jos päädyt tietyn hautausmaan valintaan, tutustu kyseisen hautausmaan sääntöihin ja ohjeisiin. Ota selville seuraavat asiat:

  • Saako lemmikin haudata itse hautausmaalle, vai tuleeko käyttää heidän työvoimaa?
  • Saako lemmikin haudata arkussa?
  • Onko lemmikille käytettävä kääreliinaa?
  • Onko lemmikin painolla tai koolla ylärajaa, jolloin kookkaat lemmikit tulee tuhkata ennen hautausta?
  • Millaisia muistomerkkejä haudalle saa laittaa? Hautakivet, lyhdyt, ristit ym.
  • Mikä on hautapaikan lunastushinta ja maksutapa?
  • Mitä hautapaikkamaksu sisältää? Hoidetaanko ympäristöä, vai onko se sinun vastuullasi?
  • Mitä tapahtuu, jos hautapaikkaa ei pystytä hoitamaan?

Lemmikkien hautausmailla on omat, toisistaan poikkeavat tavat ja säännöt, jonka takia niihin tutustuminen on tärkeää. Säännöt voivat myös vaikuttaa siihen, minkä hautausmaan koet lemmikillesi parhaimmaksi viimeiseksi leposijaksi. Tärkeintä on, että olet sinut päätöksesi kanssa ja lemmikkisi lepopaikka tuo sinulle lohtua. Monesti surutyötä helpottaa, kun on jokin tietty fyysinen paikka, jossa lemmikkiä voi käydä muistelemassa.

Onko sinun lähelläsi kaupungin/kunnan eläinten hautausmaa? Jos on, kerro paikkakunta ja/tai laita linkki eläinten hautausmaan sivuille. Näin saamme  kaikkien tietoon enemmän hautausmaita.

Esimerkkinä Ylivieskan kaupungin hautausmaa, tutustu lisää >>

Jos harkitset haudata itse omalle tontille tms. lue lemmikin hautaaminen itse -kirjoitus >>

Tutustu Tähtipöly Shopin muistotuotevalikoimaan, muistolaatat, hautalyhty.. >>