Hali-Koirasta apua yksinäisyyteen

“Ei se ollut siis mitään rakkautta ensisilmäyksellä, mutta jotain kyseisessä tapaamisessa kuitenkin tapahtui, äitimme mielessä nimittäin. Uteliaisuus heräsi.”

Hali-Koiran perustaja ja yrittäjä Maarit Haapasaari, sekä Hilma-Maria.

Hali-Koira yrityksen toiminta on eläinavusteista terapiaa, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä yhteiskunnassa, jossa tarvitaan apukeinoja ihmisten yksinäisyyteen.

Tutustuin Hali-Koiran yrittäjä Maarit Haapasaareen maaliskuussa 2018. Toimiessani lemmikkieläinten omistajien kanssa asiakaskohtaamisissa, huomaan jatkuvasti tarpeen ihmisten yksinäisyyden helpottamiseen. Näen Hali-Koiran tyyppisessä toiminnassa osia, joihin Tähtipöly voi osaltaan auttaa ja antaa tarvittaessa informaatiota. Moni Tähtipölynkin asiakkaista jää yksin lemmikin menehtymisen jälkeen ja kynnys uuden lemmikin ottamiseen on korkea.

Kun kampaajani kertoi minulle Hali-Koira yrityksestä, otin heti yhteyttä Hali-Koiran perustajaan Maarit Haapasaareen. Keskustelimme asioista, jotka koskettavat meitä ammattimme puolesta. Tunsin heti, kuinka hyvästä asiasta tässä on kyse. Hyvästä teosta, joka tapahtuu koiran kautta meille ihmisille. Maarit on aivan loistava persoona tähän asiaan, onhan hän ajatuksen äiti.

Työssä minua ajaa eteenpäin mielihyvä; nautin työstä ja ennen kaikkea sen vaikutuksista muihin. Koirien kanssa harrastamisessa tuntui aina olevan osana kilpailut, joista en pitänyt – rakkaus koiriin ja viha kilpailuja kohtaan ajoi minut koiralähtöisen avustustyön pariin. Itse toimin aluksi vapaaehtoistyöntekijänä monissa yhdistyksissä, mm. perustamassani Suomen Karva-Kaverit —-ry:ssä, mutta 2011 siirryin kokonaan Hali-Koira yrittäjäksi. Hoitokodeissa ja laitoksissa meitä odottaa saapuvaksi yhtälailla myös henkilökunta, kun sen asukkaat, kertoo Hali-Koiran perustaja Maarit Haapasaari.

Rento-koira.

“Yhtenä ihan tavallisena arki-iltapäivänä se tapahtui… Äitimme tapasi Kurjenmäkikoti 2:ssa ensimmäisen kerran Rento –nimisen Hali-Koiran. Seuraavassa tapaamisessa pienen arkuuden tilalle oli tullut jo rohkeutta ja halu helliä Rento-koiraa. Äitimme ja Rennon  seuraavat tapaamiset sujuivat jo vallan mukavasti, ja sitä seuraavat kerrat aina vain Rennommissa tunnelmissa. Muutamien käyntikertojen jälkeen äitimme ja Rento olivat jo ”kuin vanhat kaverit”. Käytöksen muutos ensimmäiseen tapaamiseen oli aika iso! Muutos oli iso myös äitimme mielessä. Huonomuistinen alkoi muistaa tapaamisiaan karvaisen kaverinsa kanssa ja uusia tapaamisia odoteltiin suurella innolla. Mieleen painuivat Rennon suuret ruskeat silmät, lämpimät koiran halaukset, tassun ja makupalojen antaminen, koiran pitäminen sylissä.

Muistiin palautui myös asioita, joita ei ollut muistanut vuosiin: perheessä aiemmin olleita koiria, niiden kanssa tehtyjä asioita sekä tätä kautta muita elämän varrella tapahtuneita asioita. Rennon tapaamisista muodostui äidillemme tärkeä viikoittainen, arkea piristävä yhdessäolon hetki, josta muistettiin kertoa meille omaisille usein. Usean kerran myös meillä allekirjoittaneilla oli ilo olla mukana näissä äitimme ja Rennon tapaamisissa. Ihania kohtaamisia – halauksella ja läheisyydella on ihmeellistä voimaa! – Äidin puolesta kiittäen Seija ja Esko.”

Hali-Koira yritystoimintaa pyöritetään paljon myös toiminnan mahdollistajien avulla – Tähtipöly on yksi niistä. Omassa työssäni Tähtipölyllä huomaan, kuinka yksinäisiä osa ihmisistä on. Osa asuu yksin lemmikin kanssa, läheisiä ei ole päivittäisessä elämässä tai heitä ei ole ollenkaan. Pohdin usein, mitä tapahtuu kun ikäihminen jää yksin lemmikin kuollessa? Jääkö hän yksin kotiin ja pelokkaana surusta, ei uskalla kohdata ulkona muita lemmikin ulkoiluttajia?

Tilanne iäkkäällä lemmikinomistajalla on usein se, ettei uutta lemmikkiä enää oteta. Varsinkaan jos tuntee liikkumisen haasteet kehossaan tai sairaudet heikentävät kuntoa. Uutta lemmikkiä ei enää uskalleta ottaa, koska ei tiedetä miten lemmikin käy, jos oma aika päättyy. Hali-Koiran toiminta tarjoaa sydäntälämmittävän mahdollisuuden nimenomaan ikäihmiselle, hoitokotien ja laitoksien lisäksi Hali-Koiraa voi tavata myös joka keskiviikkoisilla Kävelytreffeillä, jotka ovat matalan kynnyksen toimintana kaikille avoimia. Tule sellaisena, kuin olet. Kaikkia osallistujia yhdistää aina vähintään yksi asia: rakkaus eläimiä kohtaan.

Tutustu lisää:

Lue artikkeli Aamuset kaupunkimedia 25.4.2018

Mikä on halikoira?

Toiminnan mahdollistajat

Ota yhtettä ja lahjoita Hali-Koira käynti

Opinnäytetyö: Johanna Lunden, Hännänheilahduksia : koira-avusteisen työskentelyn pilottiprojekti Turun kaupungin ympärivuorokautisessa hoidossa olevien vanhusten parissa