Autetaan koiria sillä ehdolla ettemme vahingoita maatamme

Viikko sitten luin artikkelin jossa tuli tärkeitä asioita esille liittyen ulkomailta tuotaviin koiriin. Kaikki ihmiset eivät ymmärrä mitä ikäviä seurauksia voi syntyä, jos ei huomioida kaikkia seikkoja perusteellisesti. Salakuljetettu koira terveysriskeineen jäi pyörimään ajatuksiini.

Koirat koditta

Kotimaassamme on useita kodittomia karvaturreja ja ulkomailla olevien koirien elinolosuhteet ovat kuulostaneet järkyttäviltä. Kun ensimmäiset rescuekoirat alkoivat saapua kotimaahamme, mietin kuinka aiheellista on koirien kotiuttaminen ulkomailta meille. Ajattelin hyvin yksinkertaisesti, että onhan meillä Suomessa useita koiria, jotka ovat vailla kotia. Tämä on surullista ja tuntuu uskomattomalta, miten vastuuttomasti otamme hetken mielijohteesta lemmikkejä ja kuinka huonosti jotkut kohtelevat heitä. Meillä Suomessa on mm. kodinvaihtajat, eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläinhoitoloita, joissa koirat ovat ilman omaa kotia.

En missään nimessä ole sitä mieltä, että rescue-toiminta olisi huono asia. Koska on kyse koirien hyvinvoinnista, arvostan heitä, jotka työskentelevät asian parissa edistäen koirien hyvinvointia ja valistavat meitä muita asiasta. Kaikki teot eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi ovat tärkeitä ja todella tarpeellisia.  Olivatpa koirat sitten kotoisin mistä tahansa. Aiemmin en ole edes luetun artikkelin tautiriskejä ymmärtänyt pelätä.

Itselläni on ollut ajatus, että kotini voisi olla joskus vapaa koiralle, joka ei tulisikaan pentuna perheenjäseneksi. Kuitenkin oli päivänselvää, että koira olisi jo Suomessa pitkään asunut koira. Katselinkin muutaman vuoden ’kotia etsiviä’ koiria, mutta sitten ’kodinvaihtajana’ meille saapuikin reilu vuosi sitten Uffe. Meille perheeseen muuttaessaan hän oli jo 10-vuoden ikäinen. Uffe on ollut mm. aktiivisena näyttelykoirana ja rokotukset yms. olivat luonnollisestikin kunnossa sekä Uffen aiempi omistajakin oli puolituttu. Uffen taustat olivat turvalliset, ja se tuntui hyvältä. Hän on aivan ihana vanha herra.

Kuten useassa asiassa aina löytyy henkilöitä, jotka saattavat pilata hyvän asian merkityksen, kuten tästä lukemastani artikkelista selviää. Salakuljetetut koirat tuodaan Suomeen ilman tarkempaa harkintaa käyttäen. Koditon söpö koira on niin hellyyttävä, ettei tule ajatelleeksi, mitä tauteja hän voisikaan kantaa itsessään.

On vaikea kuvitella, että ketään tietoisesti ottaisi riskin ja saattaisi maahamme taudin, joka leviäisi mm. marjastuksen ja sienestyksen mukana meihin ihmisiin. Pahimmassa tapauksessa ekinokokki voi olla ihmisille tappava. Myös muihin maihin, kuten Ruotsiin ja Saksaan tuodaan rescuelemmikkejä. Suomen lisäksi muissakin maissa ollaan huolissaan siitä, että rescuelemmikit tuovat mukaan uusia tauteja tai tauteja jotka on kitketty pois kokonaan.

Näen tärkeänä jakaa tietoa, jotta malttaisimme hetken ennen kuin säntäämme auttamaan nähdessämme kodittomia koiria ulkomailla. Autamme parhaiten sillä, kun harkitsemme ja vaadimme kaikki turvatoimet tehdyksi, ettemme vahingoita olemassa olevaa koirakantaa ja suomalaista kansanterveyttä. Suomessa toimii luotettavia rescue-toimintaa ylläpitäviä yhdistyksiä, joissa huolehditaan asiantuntevasti ulkomaan adoptioista.

Tutustu tarkemmin Elina Viitasaaren artikkeliin

 Eviran rajaeläinlääkäri: ”Tautiriskiä vähätellään, ja se on pelottavaa”