Tarinamme

Tähtipölyn tehtävä

Tähtipöly, kuten monet muutkin yritykset sai alkunsa omasta tarpeesta. Tähtipölyn tehtävänä on saattaa rakas lemmikki viimeiselle matkalleen rauhallisesti ja kunnioittavasti sekä omistajien surua tukien. Neuvomme ja autamme asiakkaitamme jo usein ennen viimeistä matkaan, esimerkiksi lemmikin vanhetessa. Tähtipölyyn voi myös ottaa yhteyttä, kun pahin on jo tapahtunut. Arvoihimme kuuluu sekä lemmikin että omistajan surun vähentäminen kipeässä päätöksenteossa ja sen jälkeen. Haluamme tuoda omistajien tietoisuuteen palvelun, jossa otetaan lemmikin lisäksi huomioon myös omistajaperhe. Jaettua ja tuettua surua on helpompi käsitellä – toivomme myös, että omistajat löytävät pientä lohtua siitä tiedosta, että lemmikin poismeno voidaan toteuttaa rauhallisessa ja tutussa ympäristössä henkisiä voimavaroja säästäen.

Surun kohtaaminen silmästä silmään

Tähtipölyn idea sai hieman tiedostamattoman alun vuonna 2004, kun jouduin luopumaan ensimmäisestä koirastani, Rositasta eutanasian avulla. Olin varannut eutanasian ajoissa eläinklinikalle: kyseisenä päivänä lähdimme yhdessä viimeiselle metsäkävelylle Rositan kanssa – siellä hän sai liikkua vapaana sydämensä kyllyydestä häntä heiluen väsymiseen saakka. Jatkoimme matkaa eläinklinikalle, jossa kävi ilmi, että he olivat myöhässä aikataulusta. Odotin vuoroamme ulkona, sillä en halunnut jäädä istumaan sisälle odotushuoneeseen, jossa muitakin klinikan asiakkaita. Lopuksi jo menetyksen kohdanneena, valitsin kyyneleet silmissä uurnaa ja lähdin ainoastaan punainen panta ja talutin kädessäni pois eläinklinikalta – yhtä tyhjä kuin olivat käteni, oli myös mieleni. Ajatus, että Rosita olisi viimeisellä matkallaan saksanpaimenkoiran vieressä kauhistutti minua.

Rakkaan koirani viimeinen matka oli lähteä kauaksi minusta tuhkattavaksi, ja minun kohtaloni oli odottaa uurnaa saapuvaksi postiin, kuin mitä tahansa pakettia. Nykyinen järjestelmä toimii usein niin, että tuhkaamoon ei tarvitse ottaa kontaktia ja koko kokemus jää kylmäksi – en saanut apua suruuni ja koin tilanteen käsittämättömäksi.
Tämän kokemuksen myötä jouduin huomaamaan kantapään kautta, miten viimeiset lemmikkiä koskevat päätökset ja järjestelyt voisi hoitaa kivuttomammin. Tämän kokemuksen johdosta Tähtipöly tarjoaa lempeämmän tavan lemmikin poismenolle ja rauhallisen suruprosessin, jossa kartoitetaan mikä on lemmikillesi, sinulle ja perheellesi se oikea tapa päästää irti. Asiassa edetään arvokkaasti: kuunnellen ja toteuttaen perheen toiveita. Asiakkaan kohtaaminen kasvotusten – silmästä silmään – on tärkeää. Tuemme asiakkaita suuren surun johdosta ja ennen kaikkea kannustamme pikkuhiljaa hyväksymään tapahtuman. Tärkeää on surun keskellä saada kokea kiitollisuutta lemmikin kanssa vietetystä yhteisestä ajasta ja muistoista. Toivon, että muut saavat kokea arvokkaamman viimeisen hetken rakkaan lemmikkinsä kanssa, kuin mitä minä sain – se on pääsyy Tähtipölyn olemassaololle.

Terveisin,
Virpi Jumisko, Tähtipölyn perustaja

Lue lisää tarinasta blogissa